Polska kuchnia ma ładne tradycje i do dziś w regionach spożywa się sztampowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Ażeby je przyrządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz sekundę smażyć. Wlać ocet, dołączyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać oraz dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dołożyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najpoprawniej smakują na drugi dzień, kiedy porządnie się zmarnują i przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich wypada też węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno użytkowane do wędzenia nadaje rybie specjalistyczny smak.
restauracja przy Rynku Kraków
Kaszuby są niesłychanie bogate w ryby, dlatego kuchnia ta tak niejednokrotnie je używa. Na przeróżne sposoby, często ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w przeróżne, smaczne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. W dzisiejszych czasach zwykle zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych lokalnych zup należy również krupki.